Slavnosti jablek

05

Letošní Slavnosti jablek na Krasíkově, konané v sobotu 1. 10. 2011, přivítaly rekordní počet návštěvníků. Až čtyři tisíce účastníků zavítaly v sobotu na vrch Krasíkov nedaleko Konstantinových Lázní, kde se již podeváté konaly Slavnosti jablek. Pořadatelem byl Mikroregion Konstantinolázeňsko ve spolupráci s MAS Český západ, obcí Kokašice, OS Plzeňská dráha a Pomozme si sami. Pro návštěvníky byl na slavnostech připraven bohatý program.

 

Hlavní událostí byl jarmark, na kterém byly k dostání regionální výrobky s certifikátem Místní výrobek ze západu Čech. Tento certifikát byl letos slavnostně udělen dalším dvaceti řemeslníkům, kteří jsou tímto oprávněni používat značku Místní výrobek ze západu Čech. Tento certifikát byl udělen mimo jiné i člence našeho Občanského sdružení pro obnovu tepelského regionu Jiřině Račákové, která si vysloužila toto ocenění za své skvělé domácí perníky. Návštěvníci Slavnosti jablek mohli nejenom tyto perníky, ale i jiné výrobky zhlédnout nebo zakoupit ve stánku našeho sdružení, účastnícího se i letos těchto slavností. Mimo jiné jsme měli u našeho stánku připravené dětmi oblíbené navlékání korálků, ze kterých si mohly připravit náhrdelníky, náramky a náušnice podle své fantazie. Děti se nenechaly dvakrát pobízet a houf malých zájemců se rozptýlil až krátce před koncem slavností.

 

Pestrý kulturní program zahrnoval vystoupení žonglérské skupiny MixTrix, loutkové představení Tři přadleny divadla Tichý jelen, ale také divadelní představení žáků místních základních škol Čtyři podkovy na motivy pověsti o kostelu sv. Anny Samotřetí v Pňovanech. Již tradičně zahrál soubor historické hudby Cavalla z Kladrub a irská kapela Poitín, kterou letos doplnila Lidová muzika z Chrástu u Plzně.

 

Součástí programu byla také výstava Vlídná nádraží a soutěž o nejchutnější a nejhezčí jablečný štrúdl. Pro děti bylo připraveno několik výtvarných dílen, ve kterých si mohly vyzkoušet malování voskem, origami, potisk triček a tašek nebo malování na sklo.

 

Příští, jubilejní 10. ročník se uskuteční opět první říjnovou sobotu, tj. 6. 10. 2012.