Pozvánky na akce

Pozvánky na rozmanité akce OSOTRu

01

V zářijovém REGENTu (č. 4/2014) vyšly tři pozvánky na zajímavé akce pořádané OSOTRem. V první řadě to byla přednáška prvního českého velvyslance ČR v Bělorusku JUDr. Ing. Jiří Karase. Přečíst si je lze ZDE (str. 10). Celý text (bez fotografií) naleznete také níže.


 

*      *      *      *      *

 

Bělorusko očima českého diplomata

 

Na sobotu 27. září 2014 připravilo OSOTR přednášku prvního českého velvyslance v Bělorusku JUDr. Ing. Jiřího Karase nejen o jeho diplomatické misi na Bílé Rusi. Přednáška se koná v Kulturním domě v Chodové Plané od 17 hodin.


JUDr. Ing. J. Karas působil v Bělorusku v letech 2007 - 2012 nejprve jako konzul, chargé d’affaires a brzy nato velvyslanec České republiky. Jeho vyprávění bude jistě zajímavé, jelikož jde o informace z první ruky, na rozdíl od mediálního mainstreamu, který o situaci v Bělorusku referuje zpravidla velmi povrchně a frázovitě.


„Lidé, kteří přijíždějí do Běloruska na základě představ, jež si udělali z našich sdělovacích prostředků, se domnívají, že přijdou a uvidí smutné lidi, špínu, nepořádek, policejní zvůli. To v žádném případě pravda není,“ uvedl loni v srpnu bývalý český velvyslanec v rozhovoru pro Mladou frontu. A dodal: „Je to země přátelských, pohostinných lidí – podobně se to u nás vidí snad už jen na jižní Moravě. Bělorusové milují Českou republiku, až někdy nevím, čím jsme si to zasloužili. Je to země, kde je větší čistota než u nás. Nesrovnatelně. Hlavní město Minsk je přeplněno parky. Jsou jich tisíce hektarů, ošetřených do detailů. Každému, kdo o té zemi chce vědět víc, doporučuju, aby nečetl noviny, ale aby tam jel.“


Více se můžeme dozvědět v Chodové Plané již koncem září i bez cesty na východ.

 


Den otevřených dveří v Boněnově

 

V říjnu tohoto roku by se měl konečně opět uskutečnit den otevřených dveří v kostele Všech svatých v Boněnově. Jelikož loni a předloni rozsáhlé práce na obnově kostela z bezpečnostních důvodů neumožnily veřejnosti představit postup rekonstrukce celého objektu, mohou se letos návštěvníci těšit na to, že uvidí, jakého pokroku bylo dosaženo zhruba za tři roky. Myslím, že se mnozí budou docela divit. Dvě výrazně poškozené klenby jsou opraveny, znovu je postavena třetí, kostel má dokončenou hydroizolaci, podlahy jsou vybetonovány a z části je položena i kamenná dlažba, obnoven je i kůr, nyní se pracuje na vnitřních omítkách... Slova jsou tady asi málo, jak se říká, musí se to vidět. Na každý pád boněnovský kostel už dávno není zříceninou odsouzenou k zániku. Už dávno neplatí slova Pavla Frýdy stará pouhých 7 let: „Bohužel v dohledné době zřejmě nelze očekávat záchranu této zajímavé stavby.“ Jen o rok později naše občanské sdružení kostel převzalo a po pouhých 6 letech je všechno jinak.


Vánoční výstava

 

I letos chystáme oblíbenou vánoční výstavu rukodělných výrobků. Konat by se měla zhruba počátkem adventu, tj. na přelomu listopadu a prosince. Konkrétní termín včas zveřejníme na našich internetových stránkách (osotr.cz) i na plakátech.

 

Na všechny naše akce srdečně zveme!


Aleš Moravec, předseda OSOTR