Léto v pracovním hávu

29

Zářijové číslo Regentu (č.3/2013) přineslo zajímavý příspěvek věnovaný především brigádám v Boněnově při obnově kostela Všech svatých. Zároveň chodovoplánský občasník přinesl i pozvánku na den plný her pro děti. Článek A. Moravce si lze přečíst ZDE (str. 4 a 5). Příspěvek také přetiskujeme níže.

 

*       *       *       *       *

 

 

Léto v pracovním hávu

 

 

Během letních měsíců se Občanské sdružené pro obnovu tepelského regionu soustředilo především na obnovu kostela Všech svatých v Boněnově. Brigády pokračovaly v podstatě každou sobotu a vykonalo se značné množství práce. Po náročných přípravách byly vybetonovány podlahy v presbytáři, sakristii a části hlavní lodi kostela, na zbytku se nyní pracuje. Postupně dochází také k pokládání kamenné dlažby v presbytáři i sakristii a k údžbě kamenných prvků. Kdo alespoň náhlédl do kostela, byl jistě potěšen, když mohl vidět, jak se tato boněnovská dominanta, ještě zcela nedávno zdánlivě odsouzená k zániku, postupně zvedá, mohutní a rozkvétá do původní krásy.

 

 

Jako předseda OSOTR bych chtěl poděkovat všem, kteří se brigád účastní, zvl. těm nejvytrvalejším, kteří od jara v podstatě neměli volnou sobotu. Dík patří samozřejmě jak členům našeho občanského sdružení, tak ostatním, kteří neváhají přiložit ruku k dílu - zde musím zmínit především významnou pomoc pana Plevky (nejmladšího). Poděkování nechť je zároveň i pozvánkou na září a říjen, kdy sobotní brigády (s výjimkou 7. září - viz níže) budou stále pokračovat. Podrobnosti o brigádách lze vždy nalézt na našich internetových stránkách (osotr.cz).

 

 

Přes náročnou práci na obnově boněnovského kostela nezapomněli členové OSOTR ani letos na děti. Již tradiční den plný her se tentokrát uskuteční v sobotu 7. září, jako obvykle v parku v Chodové Plané a na nádvoří zámku. Start je jako vždy na kraji parku od Pivovarské ulice (případná mapa je také na našich stránkách). Na trasu se lze vydat od 10.00 do 11.30, není tedy třeba, aby všichni přišli hned na desátou hodinu.

 

 

Letošní den plný her bude věnován rozličným řemeslům, resp. profesím. Pro děti i jejich dospělý doprovod je připravena řada her, soutěží i jiných atrakcí (včetně oblíbené jízdy na kárách) a samozřejmě i občerstvení a nějaká ta odměna pro ty, kteří se na trase nezaleknou nejrozličnějších úkolů. Doufejme, že ani tentokrát naše malé i větší spoluobčany nezklamemme.

 

 

Samozřejmě nezapomínáme na přípravu oblíbené vánoční výstavy rukodělných prací. Konat by se měla jako obvykle na začátku adventu, tj. na přelomu listopadu a prosince.