V Boněnově hrála barokní hudba

V Boněnově hrála barokní hudba a představili model kostela z Merkuru

O koncertu souboru Musica Florea v boněnovském kostele Všech svatých informoval 4. listopadu 2019 Tachovský deník. Redaktor Antonín Hříbal ve svém příspěvku nejen píše o koncertu výše zmíněného špičkového hudebního souboru, ale také přikládá bohatou fotogalerii a video. Text příspěvku uvádíme i níže.

 

*      *       *      *      *

 

V Boněnově hrála barokní hudba a představili model kostela z Merkuru

 

Krom poslechu barokní hudby návštěvníci mohli poprvé vidět třetí oltářní obraz autora Zděňka Rolka, který dílo nainstalovat v pátek, den před koncertem. Představen byl také obří model kostela, vytvořený z kovových dílů legendární stavebnice Merkur. Vytvořil ho už před deseti lety Radek Račák a do Boněnova přijel model představit Jiří Mládek, který vlastní největší sbírku stavebnic Merkur na světě.

 

„Domluvili jsme se s autorem modelu už asi před patnácti lety, kdy jsme se potkali a on mi vyprávěl o osudu kostela v Boněnově, jak mu tu propadají klenby, a je téměř před zkázou,“ řekl před koncertem sběratel a poukázal na zajímavost. Poprvé ve svém životě totiž posvětil model kostela známý farář Zbigniew Czendlik. Stalo se tak před šesti lety v Městském muzeu Lanškroun na vernisáži výstavy věnované právě této stavebnici. „Když jsem sem dnes přišel, málem se mi podlomila kolena a zapomněl jsem hovořit. Tolik práce na obnově se zde od té doby udělalo…“ chválil a podivoval se sběratel. Model putoval deset let po výstavách a muzeích a zhlédlo ho na půl milionu lidí.

 

Na řadu přišel hlavní program, koncert v podání souboru Musica Florea. Repertoár souboru zahrnuje instrumentální komorní hudbu, světské i duchovní vokálně-instrumentální skladby, orchestrální koncerty i monumentální skladby symfonické, operní a oratorní od počátků baroka po 20. století. A tak v boněnovském kostele zazněla i symfonie od Jana Křtitele Vaňhala, sonáta pro lesní rohy a smyčce od Františka Ignáze Tůmy a také koncert pro flétnu a orchestr od Jana Zacha.

 

Akci pořádal Občanský spolek pro obnovu Tepelského regionu, který kostel obnovil, spravuje a vlastní.
 


Zdroj: https://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/video-v-bonenove-hrala-barokni-hudba-a-predstavili-model-kostela-z-merkuru-20191104.html